Elizas blog

De allerbedste græske mezedes

Jeg elsker at sidde i godt selskab og hygge mig med en masse skåle og fade med forskellige småretter. Det er også derfor, at jeg er en stor fan af de græske mezedes. De kan godt minde lidt om spanske tapas, og efter min mening er det alletiders måde at stifte bekendtskab med Grækenlands madkultur. Der er mange forskellige slags mezedes, og jeg har smagt et hav af variationer alt efter hvilken egn, jeg befandt mig i. Jeg deler selvfølgelig gerne mine favoritter med dig, så her kommer opskrifterne!

Filodejshapser

Filodejshapser kan man altid servere, det er i hvert fald min erfaring. Denne enkle opskrift gør nemlig altid stor lykke hos mine venner!

Ingredienser:

  • 1 pakke filodej
  • 300 g smuldret feta
  • 1 spsk. frisk mynte, finthakket
  • 1 spsk. frisk koriander, finthakket
  • 2 spsk. crème fraiche

Tilberedning:

Bland alle ingredienser i en skål. Skær et ark filodej i 3 lige store strimler. Kom lidt fyld i det nederste hjørne af strimlen og træk hjørnet op til sidestykket, så der dannes en trekant. Fold resten af dejen om trekanten, så formen hele tiden holdes. Kom derefter trekanterne i en gryde med varm olie og frituresteg dem i fem minutter. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Filodejshapserne serveres varme.

Garides Saganaki

Garides Saganaki er en traditionel ovnret med rejer, feta og tomat. Den findes på menukortet i næsten enhver græsk restaurant. Selv om rejerne smager allerbedst i Grækenland, har jeg fundet ud af, at jeg også fint kan lave retten derhjemme. Opskriften er nemlig supernem!

Ingredienser:

  • 500 g friske rejer
  • 1 finthakket løg
  • 3 spsk. olivenolie
  • 200 g feta skåret i små terninger
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 400 g tomatterninger (uden saft)
  • 250 ml hvidvin
  • 2 spsk. frisk, finthakket persille

Tilberedning:

Kog rejerne i en gryde, hæld væden fra, men gem den til senere brug. Svits et løg i olivenolie og tilsæt tomater, vin, hvidløg og væden fra rejerne. Lad saucen stå og simre i gryden i 30 minutter, indtil den bliver tykkere. Pil rejerne, men lad hoved og hale blive siddende, det giver ekstra smag. Kom rejerne i saucen, der derefter skal stå og småkoge i ca. 5 minutter. Tag gryden af ilden og kom fetaen i. Når osten er smeltet i saucen, tilsætter du persillen, og retten er klar til servering!

Tips: Du kan også marinere rejerne i ouzo natten over, så retten får et ekstra græsk pift.

Melitzanosalata

Ud over tzatziki er også melitzanosalata skønt tilbehør som dipsauce til brød eller grøntsager. Denne græske auberginesalat har en dejlig frisk smag og er perfekt til pitabrød.

Ingredienser:

  • 500 g auberginer
  • 1 løg
  • 1 grøn peberfrugt
  • 200 g mayonnaise
  • 1/2 citron

Tilberedning:

Skær auberginerne midt over og læg dem i et ildfast fad med den flade side nedad. Grill dem i ovnen ved 150 grader, til de er bløde (i ca. 50-60 minutter). Skræl derefter auberginerne og kom frugtkødet i en blender. Snit peberfrugten og løget fint og kom alle ingredienserne i en skål. Tilsæt til sidst saften af en halv citron. Rør blandingen godt igennem og server din melitzanosalata som en kold ret.

Har du også taget de græske mezedes til dig efter en ferie i Grækenland? Fortæl mig om dine favoritter! Jeg er altid nysgerrig efter at smage nye retter – og elsker også selv at tilberede dem!

Relaterede rejsebeskrivelser

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar